Instituut Publieke Waarden onderzoekt impact van Present
Geplaatst op 16-03-2016 om 15:00
“Door met groepen vrijwilligers te werken aan korte intensieve projecten, krijgt Present het voor elkaar om verschil te maken in ogenschijnlijk uitzichtloze leefsituaties.” Dat is één van de conclusies van het Instituut Publieke Waarden in haar rapport ‘Presenting Present’ dat in januari verscheen.

Sociaal isolement
Een verwaarloosde leefomgeving is vrijwel altijd een symptoom van onderliggende problematiek. De situatie lijkt uitzichtloos, problemen stapelen zich op en niemand weet waar te beginnen. De onderzoekers constateren dat Present projecten verdere escalatie van een situatie kunnen voorkomen doordat zij aansluiten bij de meest zichtbare en praktische problemen.
In het rapport wordt expliciet de vinger gelegd op aspecten waarmee Present – een netwerk van 70 lokale stichtingen – zich onderscheidt. De onderzoekers constateren dat sociaal isolement op de loer ligt als burgers niet zelfstandig voor hun leefomgeving kunnen zorgen.

Nieuwe start
Vrijwilligers van Present zijn niet bang voor vieze handen en door in één keer de thuissituatie weer leefbaar te maken, zorgen zij voor een doorbraak in bestaanszekerheid. Voor een dergelijke ingreep is verder geen goede oplossing binnen de welzijns- of zorgsector. Toch is het de eerste stap naar het verder op orde brengen van het leven. Vaak heeft dit een positief Domino-effect: een goede leefomgeving kan een nieuwe start betekenen.

Verschil
Het IPW onderscheidt in totaal tien aspecten waarop Present het verschil maakt. Een krachtig kenmerk is de focus op eenmalige groepsprojecten. De onderzoekers wijzen daarnaast op de symbolische betekenis van een Present project voor mensen in een sociaal isolement. Het feit dat de mensen die zich voor hen inzetten dit vrijwillig – en dus niet betaald – doen, betekent veel voor iemand. Dit blijkt vaak een reden om weer hoop te hebben, het leven zelf in de hand te nemen en zich waardevol voelen.

Winst voor de samenleving
Present Nederland directeur Tiemen Zeldenrust vindt dat het IPW een waardevolle publicatie heeft afgeleverd. “Vanuit hun specifieke kennis van het sociale domein leggen zij in nieuwe, frisse bewoordingen de meerwaarde van Present uit. Het is interessant dat ze van een aantal projecten ook de concrete financiële winst voor de samenleving hebben uitgerekend. Deze maatschappelijke batenanalyse laat manier zien dat slechts een paar projecten de samenleving al duizenden euro’s winst oplevert.” Zeldenrust hoopt dat het rapport leidt tot bewustwording.

Coördinatiecapaciteit
De Present directeur rekent er op dat ook andere partijen de maatschappelijke baten van Present gaan zien en daar een bijdrage aan willen leveren. ” Het kan niet zo zijn dat er aan de ene kant mensen in een onleefbare omgeving wonen en dat er ook groepen bereid zijn om hulp te bieden, maar dat Present door geldgebrek geen coördinatiecapaciteit heeft om de brug te slaan. Present heeft niet veel financiën nodig, vaak lossen we coördinerend werk ook op met vaste vrijwilligers. Maar het werken met deze kwetsbare doelgroepen vraagt om zorgvuldigheid en continuïteit. Een kleine betaalde kern is daarvoor een absolute vereiste.”


Download hier het rapport ‘Presenting: Present’ (in PDF)

Lees hier het rapport online (met ISSUU)